Texte : Jean ii Riolan
Première Responsio (1652) aux
Experimenta nova anatomica
de Jean Pecquet (1651).
2. Critique des chapitres i‑v
des Experimenta nova anatomica

Note [e]

Page 149, ioannis riolani responsio ad experimenta nova anatomica.

adiposæ, quàm pinguedine mesenterij.
Quomodo ruat in Cordis gurgitem chy-
lus, non explicat an moram faciat in auri-
cula dextra ? Nomen gurgitis, videtur si-
gnificare amplo hiatu Cor absorbere. Ad-
mirabilis iste Anatomicus, nescit iugula-
res externas valuulis carere, et quomodo
Sanguis in iugulares externas ruere po-
test, cum sint remotæ, iugulares internæ
sunt propinquiores. Adde quod in brutis
diremptum venæ Cauæ ascendentis impe-
rite nominat subclauios ramos, rectius a-
xillares dicuntur, quia bruta carent claui-
culis. Attamen eis tribuit clauiculas, pag. 9.
lin. 21. et 22. pag. 10. lin. 19
.

Mirum est quod emortuo animali, istæ
venæ et receptaculum confestim evanescunt,
nullumque remanet eorum vestigium
, ex
tua confessione.

Pag. 4. pergit, Capitibus 2. 3. et 4.
Totam suæ felicitatis historiam enarrare in
fortis zelotæ laudem, id est sui ipsius com-
mendationem
, tanquam sibi Suffenus, et
sui operis laudator Astydamas. Ego verò
zelotes generosus, priscæ doctrinæ conser-
uator, ac defensor, tuas nugas, de vsu ista-
rum venarum lactearum humaniter casti-
gabo.

Equidem non ignoro (tibique indico) quid
scripserit Galenus de nouis inuentionibus,


Jean Pecquet et la Tempête du chyle (1651-1655), édité par Loïc Capron. – Paris : Bibliothèque interuniversitaire de santé, 2018. – Texte : Jean ii Riolan
Première Responsio (1652) aux
Experimenta nova anatomica
de Jean Pecquet (1651).
2. Critique des chapitres i‑v
des Experimenta nova anatomica, note e.

Adresse permanente : https://numerabilis.u-paris.fr/editions-critiques/pecquet/?do=pg&let=1001&cln=e

(Consulté le 09/12/2025)

Licence Creative Commons "Jean Pecquet et la Tempête du chyle (1651-1655), édité par Loïc Capron." est mis à disposition selon les termes de la licence Creative Commons Attribution - Pas d’Utilisation Commerciale 4.0 International.